Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Najlepsze pizzerie w Warszawie

Najlepsze pizzerie w Warszawie

reklama
Rankingów pizzerii, gdzie można smacznie zjeść w stolicy jest sporo. Każdy z nich jest cennym źródłem informacji chociażby dlatego, że gdyby nie one, to o istnieniu niektórych w ogóle byśmy nie wiedzieli o niektórych lokalach. A tak mamy informacją, że one w ogóle funkcjonują, to jeszcze wstępną recenzję, w czym się specjalizują i jakich można doświadczyć w nich walorów smakowych. Oczywiście te recenzje są po części subiektywne, jednak w zależności od tego, kto ich dokonuje, mają swoją określoną wiarygodność, jak np. ten zrobiony przez redaktorki czasopisma KUKBUK.

Pizzerie warszawskie według KUKBUK


Jedną z bardziej oryginalnych pizzerii w Warszawie jest La Mia Italia. Jest w niej klimat z nutką śródziemnomorskiej nonszalancji. Mają na to wpływ np. specyficzne malowidła na ścianach. Choć nie to jest w sumie najważniejsze. W bogatym menu warto zwrócić uwagę na gorącą margheritę z mozzarellą i pikantnym peperoncino za jedyne 26 zł.

Jeśli ktoś ma ochotę doznać wrażenia stanu wiecznych wakacji, to KUKBUK poleca wyprawę na Powiśle do Warsa i Sawy. Za białym płotkiem pizzę podaje się nieomal „po domowemu”. Właściciel ma uroczy piec własnoręcznie ulepionym przez artystę z sąsiadującej z pizzerią pracowni ceramicznej. Tu nie ma klasycznych kompozycji, jest mega oryginalnie. Są sezonowe propozycje, jak na przykład połączenie dyni, chorizo i chili u schyłku lata i na początku jesieni. Pizzę można tu dostać za 25 zł.

KUKBUK za swoje prawdziwe odkrycie uważa neapolitańską pizzę, którą można dostać w pubie Zielona Gęś. Tam można zjeść pyszną pizzę do meczu i piwa, ale niekoniecznie tylko w tym klimacie.

Mąka i Woda – na tej pizzeri poznał się nie tylko KUKBUK. Znajduje się na tyłach ulicy Chmielnej. Jak przystało na przybytek z pizzą, jest tu prawdziwy, sprowadzony z Neapolu piec. Pizzę wypieka się w nim w temperaturze powyżej 400 stopni. Redaktorki czasopisma zachwyciły się pikantną diavolą z mozzarellą di bufala i parmezanem za 31 zł. Podkreślały też, że nawet najprostsza wydawałoby się Margarita w Mące i Wodzie za 29 zł smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki pizzy przyjeżdżają tu ponoć co tydzień z Włoch. Włączając słodkie i dojrzewające na wulkanicznej glebie okolic Neapolu pomidory San Marzano.

Pikantnie i smacznie jest w urokliwej, kameralnej Ciao a Tutti. Zlokalizowana jest ona przy ruchliwej alei Niepodległości. Ma jednak też swoją filię w o wiele bardziej eleganckiej i przestronnej lokalizacji przy ulicy Dąbrowskiego – Ciao a Tutti Due. Pizza piccante za 26 zł z dużymi plastrami ostrego salami, suszonymi pomidorami i papryczkami – to coś wyjątkowego dla smakoszy.

Trochę już jakby przykurzony, lecz szczery i bezpretensjonalny klimat panuje w pizzerii Gli Italiana. Pizzeria ta prowadzona jest przez starszych Włochów w biurowcu przy ulicy Rejtana w Warszawie. Podobno warto tam wpaść na pizzę z położoną centralnie okrąglutką i pełną śmietany burratą, czyli „młodszą siostrą” sera mozarella za 35 zł. To, jak się burattę kroi na pizzy i jak się po niej rozlewa to podobno istna bajka.

Najlepsze pizzerie według nas


Bella Napoli przy ulicy Nałęczowskiej to klimat z prawdziwym włoskim rodowodem właściciela. Jej założyciel Enzo Rossi jest Włochem i to rdzennym, z Piemontu. Tam jego cała rodzina produkowała mozzarellę. Rodzina Rossi we Włoszech prowadzi obecnie sieć pizzerii, a Enzo podjął decyzję o przyjeździe do Polski. Tajemnicą jego sukcesu jest m.in. ciasto na pizzę, które leżakuje 24 godziny. Enzo wychodzi z założenia, że drożdżom trzeba dać czas na wykonanie swojej pracy po to, by później nie fermentowały w naszym żołądku. Placki pizzowe z Bella Napoli są więc nie tylko wybitnie smaczne, ale i lekkostrawne. Pizzę zjemy tu już od 15 do 31 zł.

Non Solo Pizza przy ulicy Grójeckiej to pizzeria Waltera Busalachci. Przyjechał do Polski 10 lat temu. Z ojcem Włochem i mamą Polką prowadzi jeszcze: Di Vino, A Modo Mio i Il Pastaio – włoskie restauracje, które podbiły już serca mieszkańców naszej stolicy. Jego sekretem jest mąka. Rodzice Waltera na początku jeździli za Warszawę, bo nigdzie nie można było znaleźć odpowiedniej mąki czy pomidorów na sos. Nadszedł czas, że zdobyli swoich najlepszych dostawców, a i te dobre produkty zaczęły być dostępne bliżej. Nasza ulubiona pizza w Non Solo Pizza to wersja z sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany. Ceny od 18 do 39 zł zachęcają.

Domino’s Pizza przy Bukowińskiej 26c na Pradze Południe to lokal z pyszną pizzą na miejscu, ale też na wynos. Wyjątkową pizzę ze świeżych składników najwyższej jakości Domino’s Pizza serwuje dbając o składniki najwyższej jakości. Domino’s Pizza to pizzeria sieciowa. Doceniają ją amatorzy pizzy, ale także eksperci smaku na całym świecie. Zaufani dostawcy mąki do ciasta, pomidorów, mięsa i sera – to klucz do powtarzalnego dobrego smaku, którego na długo się nie zapomina. Ceny kształtują się od 19,90 do 29,90 zł. Pizzę można zamawiać do domu czy do pracy telefonicznie lub za pośrednictwem specjalnej aplikacji. Ciągle, jak to przy zamawianiu na wynos większej ilości pizzy, obowiązują atrakcyjne promocje. Sprawdzić je można na stronie internetowej https://www.dominospizza.pl/.
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧