Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Obiad na niedzielę – co wybrać, by zachwycić gości?

Obiad na niedzielę – co wybrać, by zachwycić gości?

reklama

Niedzielny obiad to czas spędzony razem, przygotowywanie pysznego jedzenia i dzielenie się nim z bliskimi. Oto przepisy na odświętne dania, które zachwycą Twoich gości.

Tradycja niedzielnego obiadu

Niedzielne ucztowanie ma długą tradycję i jest obecne w wielu kulturach na całym świecie. To czas, kiedy rodziny zbierają się przy stole, aby delektować się pysznym jedzeniem i pobyć ze sobą. Niedzielny obiad to również okazja do odprężenia się po ciężkim tygodniu i naładowania energii na nadchodzące dni.

Proste i pyszne przepisy na niedzielny obiad

Niedzielny obiad nie musi być skomplikowany ani czasochłonny. Zwykle jest okazją do przygotowania czegoś samodzielnie, ale zdarza się coraz częściej, że zamawiamy posiłek online. Wystarczy wówczas wpisać w wyszukiwarce krótką frazę z dzielnicą, np. pizza Ursus. Jeśli wolisz przygotować coś samodzielnie, proponujemy kilka prostych, ale ciekawych przepisów na potrawy, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

Pieczony kurczak z ziołami i cytryną

Drób ma nieskończoną ilość odsłon, a jedną z ciekawszych jest wariacja z ziołami.

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, bazylia),
  • 1 cytryna, pokrojona na plastry,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C,
  • kurczaka dokładnie oczyść i osusz,
  • wymieszaj oliwę z oliwek, zioła, sól i pieprz,
  • natrzyj kurczaka przygotowanym mieszanką,
  • włóż plastry cytryny do środka kurczaka,
  • umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 1,5 godziny, aż skórka będzie chrupiąca i mięso dobrze upieczone.

Makaron z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami

Dania makaronowe sprawdzają się podczas uroczystych obiadów. Oto jedna z propozycji.

Składniki:

  • 400 g makaronu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • świeże zioła (np. bazylia, oregano),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu,
  • w rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek,
  • dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut,
  • dopraw sos solą, pieprzem i świeżymi ziołami,
  • odcedź makaron i wymieszaj go z sosem pomidorowym,
  • podawaj gorące, posypane świeżymi ziołami.

Sałatka grecka z fetą

Taka sałatka to połączenie świeżych warzyw, ziół i przypraw. Jest smakowitym dodatkiem do dań mięsnych, pieczeni oraz dań z grilla.

Składniki:

  • 1 pokrojona na kawałki sałata rzymska,
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory,
  • 1 pokrojony w plasterki ogórek,
  • 1 pokrojona w cienkie piórka cebula czerwona,
  • 150 g sera feta pokrojonego w kostkę,
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz,
  • w dużej misce wymieszaj sałatę, pomidory, ogórek, cebulę, ser feta i oliwki,
  • polej sałatkę przygotowanym sosem,
  • przed podaniem oprósz sałatkę świeżym pieprzem.

Niedzielny obiad to nie tylko czas na jedzenie, ale również okazja do tworzenia niezapomnianych chwil z rodziną i przyjaciółmi. Warto pielęgnować tę tradycję i eksperymentować z różnymi przepisami. Niezależnie od tego, czy preferujesz klasyczne dania czy nowoczesne kombinacje smaków, pamiętaj, że to wspólne spędzanie czasu i dobre jedzenie tworzą magię niedzielnego obiadu.

reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę