Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Czy wiemy, co jemy i co jeść będziemy?

Czy wiemy, co jemy i co jeść będziemy?
📅 Data: poniedziałek, 29 października 2018

⌚ Godzina rozpoczęcia: 11:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Centralna Biblioteka Rolnicza (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Zapraszamy na debatę organizowaną przez Heinrich-Böll-Stiftung Warszawa i Fundację Strefa Zieleni w ramach European Day of Action.
#GoodFoodGoodFarming na temat polskiego rolnictwa i Wspólnej Polityki Rolnej. Celem debaty jest stworzenie płaszczyzny do dialogu pomiędzy przedstawicielami i przedstawicielkami organizacji pozarządowych i decydentami oraz poruszenie kwestii związanych z suwerennością żywnościową krajów unijnych i reformą dominującego modelu rolnictwa.

W debacie udział wezmą:
· poseł Jarosław Sachajko, przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
· Michał Rzytki, Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
· dr Katarzyna Bańkowska, Instytut Rolnictwa i Rozwoju Wsi PAN, Zakład Modelowania Ekonomicznego
· Ewa Sufin Jacquemart, prezeska zarządu Fundacji „Strefa Zieleni”
· Mieczysław Babalski, przewodniczący Kujawsko Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN, rolnik ekologiczny od ponad 25 lat
Debatę poprowadzi Ewa Jakubowska-Lorenz, koordynatorka programu Europejska Polityka Rolna w Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie.
Liczymy, że przed debatą słowo wstępne wygłosi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Po kilkudziesięciu latach tzw. „zielonej rewolucji”, nastawionej na przemysłową produkcję żywności, w polityce międzynarodowej istotne miejsce zajmuje transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa. Zarówno Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, jak też refleksje nad nową europejską Wspólną Polityką Rolną kładą duży nacisk na efekty środowiskowe, w tym klimatyczne, produkcji żywności.
Ten trend zaznaczył się również w Polsce, m.in. poprzez rosnącą liczbę gospodarstw ekologicznych. Jednak w ostatnich kilku latach, w przeciwieństwie do wielu krajów europejskich, maleje zarówno ich liczba, jak też powierzchnia upraw. Dlaczego tak się dzieje, skoro wśród konsumentów rośnie świadomość i zapotrzebowanie na żywność wysokiej jakości?
Coraz częściej lekarze w przypadku wielu chorób i alergii zalecają spożywanie certyfikowanej żywności ekologicznej. Co zrobić, by zaspokoić te rosnące potrzeby?
· Jak Wspólna Polityka Rolna i sposób jej wdrażania w Polsce może zapewnić, że polska żywność będzie produkowana bezpiecznymi metodami dla zdrowia i środowiska?
· Jak zadbać o zrównoważony rozwój społeczny i ekologiczny obszarów wiejskich?
· Co zrobić, aby zachować ciągłość działania tradycyjnych gospodarstw rolnych?
· Jak zadbać o bezpieczeństwo polskiego środowiska w perspektywie długoterminowej?

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę