Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki!

newsletter fanpage instagram
wesprzyj waw4free
reklama
reklama

Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie

Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie

reklama
data Data: 15 Listopada 2017, środa

data Godzina rozpoczęcia: 17:15

miejsce Miejsce: Warszawa - Ursynów, SGGW, ul. Nowoursynowska 159 C (pokaż na mapie)
Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, w ostatnich latach coraz częściej diagnozowaną. W tym przypadku układ odpornościowy atakuje tarczycę, błędnie rozpoznając ją jako wroga. Wywołuje to przewlekły stan zapalny tarczycy, co zaburza jej funkcjonowanie.

Choroba Hashimoto zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Nic zatem dziwnego, że to właśnie słuchaczki naszej Wszechnicy poprosiły o wykład na ten temat. Podczas wizyt u lekarzy endokrynologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje na temat choroby. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe. Niestety, oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich zastosowanie może okazać się bardzo ryzykowne. Dotyczy to zmian w dawkowaniu leków, jak również zmian w sposobie żywienia.

Zapraszamy zatem na wykład lekarza endokrynologa i dietetyka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:
1. Tarczyca – budowa i funkcje.
2. Przyczyny, skutki i częstość występowania choroby Hashimoto.
3. Objawy i diagnostyka.
4. Standardy leczenia farmakologicznego i zasady dotyczące przyjmowania leków.
5. Zalecenia żywieniowe oparte na doniesieniach naukowych.
6. Diety alternatywne – korzyści i zagrożenia.

15 listopada 2017 r. (środa)
godz. 17.15
WSTĘP WOLNY
Prelekcje transmitowane są on-line szczegóły na stronie internetowej: link
ul. Nowoursynowska 159 C, Warszawa Budynek nr 32 (zielony) Aula II

dr hab. n. med. Wojciech Bik, prof. CMKP
Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej
Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

dr inż. Danuta Gajewska
Zakład Dietetyki, SGGW
 udostępnij tweetnij dodaj
newsletter
Podoba Ci się to wydarzenie?
Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco ze wszystkimi!
reklama
reklama


Zobacz też

reklama
kup nasze gadżety! :-)