Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Wspólne nepalskie gotowanie – warsztaty

Wspólne nepalskie gotowanie – warsztaty
📅 Data: sobota, 14 października 2017

⌚ Godzina rozpoczęcia: 16:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Himalaya Nepal, Polna 13 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Wstęp na warsztaty: "Wspólne nepalskie gotowanie" jest bezpłatny. Ilość miejsc ograniczona. Prosimy o wcześniejszą rezerwację miejsc - tel.: 572 577 666

-----

Momo
Mąka pszenna 500gm
500 g drobiu drobiowego
½ czerwonej cebulki, drobno posiekanej
¼ szklanki kolendry, drobno posiekanej
2 łyżeczki świeżego mielonego imbiru
2 łyżeczki zmielonego czosnku
½ łyżeczki kolendry mielonej
¼ łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki zmielonego kminku
1 długie zielone chili, drobno posiekane
2 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła
sól dla smaku
Sos pomidorowy (Golbheda ko achar)
1 łyżka oleju
2 łyżeczki zmielonego czosnku
2 łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki kuminu
1 suszone chili, drobno posiekane
1 smażony sezam
500g pomidorów
¼ filiżanki kolendry posiekanej
Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, olej, sól i wodę. Dobrze wymieszaj, ugniataj, aż ciasto stanie się jednolite, około 8-10 minut. Przykryj i zostaw na co najmniej 30 minut. Ugniataj znowu przed zawijaniem pierogów.
Farsz: w dużej misce połącz wszystkie składniki na farsz. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i chłódź przez co najmniej godzinę, aby wszystkie składniki wydobyły swój smak.
Zawijanie: przygotuj około 2,5cm kawałek ciasta i roluj między palcami do osiągnięcia kulistego kształtu. Przygotuj stolnicę lub dużą deskę. Rozwałkuj rozpłaszczoną kulkę ciasta. Aby dobrze wykonać MOMO ważne jest, aby środkowa część placka była grubsza niż krawędzie. Jedną ręką trzymaj środek placka, drugą wałkuj brzegi. Kontynuuj, aż placek osiągnie wielkość około 9-10 cm. Na środek placka nałóż farsz i zbierz brzegi tak, aby go przykryły. Krawędzie zbieraj do środka, aby tworzyły się fałdki. Przekręć i ściśnij fałdkę, aby całkowicie zamknąć pieróg. Podgrzej parownik, napełnij go. Niegotowane pierożki ułóż w parownicy, zamknij pokrywkę i gotuj na parze około 10 minut. Weź pierogi z parownika i od razu podaj.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę