Muzeum Azji i Pacyfiku zaprasza na trzecią edycję FESTIWALU KULINARNEGO "SMAKI AZJI I PACYFIKU", przybliżającego różne tradycje kulinarne Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Podczas festiwalu będzie można posmakować potraw i przysmaków azjatyckich, m.in. z Indii, Nepalu, Tajlandii, Japonii, Chin, Libanu, Syrii, Iranu, Afganistanu i Turcji. Na licznych stoiskach będzie można znaleźć szeroki wybór herbat, przypraw, słodyczy i wielu różnych produktów spożywczych z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii. Festiwalowi będą towarzyszyły prelekcje poświęcone kulturom kulinarnym Azji.
Festiwal odbędzie się w sobotę 27 maja 2017, od 11.00 do 19.00.
Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Solec 24 w Warszawie
Wstęp wolny.
Prelekcje:
12.00 "Streetfood w wielkich miastach" - wykład Marcina Wojtasika, socjologa i antropologa kultury, wyspecjalizowanego w tematyce food studies i wielokulturowości oraz koordynatora studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego.
13.00 "Dlaczego dzięki PHO życie nabiera sensu?" - prelekcja Kasi Klimczewskiej z Soul In The Bowl, która opowie o bogactwie kuchni wietnamskiej i o tym jak zmieniła ona jej życie.
14.00 "Spółdzielnie rolnicze w Palestynie" - prelekcja poświęcona polskim projektom pomocy rozwojowej, wspierającym rozwój produkcji rolniczej i spółdzielni spożywczych w Palestynie, realizowanym w Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM).
Wystawcy:
1. Namaste India - restauracja indyjska
2. Smaki Orientu - produkty spożywcze z Turcji i Azji Centralnej
3. Herbaty ze Sri Lanki - Naturalneherbaty.pl
4. Little India - produkty spożywcze, przyprawy z Indii
5. Persja - restauracja z kuchnią irańską i afgańską
6. Bombay Bazaar - herbaty, produkty ajurwedyjskie z Indii
7. Ottomańska Pokusa - słodycze tureckie
8. Perspol - produkty spożywcze, przyprawy, herbaty i słodycze z Iranu
9. Soti Natural - zielone herbaty
10. Sunrisetea- herbaty z Chin
11. Ambic - przyprawy, bakalie, słodycze z Iranu
12.Marokoart - tradycyjna ceramika i rękodzieło z Maroka
13. Sklep Śródziemnomorski Fenicja - produkty spożywcze i przypracy z Bliskiego Wschodu
14. Homenjoy - ceramika z Izniku, naczynia miedziane, dekoracje kuchenne z Turcji
15. Restauracja Kumin - kuchnia bliskowschodnia
16. Kuchnia tajska - restauracja Khuk
17. Choya - japońskie wina i likiery
18. Kuchnia japońska - Zipang
19. Produkty ekologiczne z Filipin, Sri Lanki i Turcji - Nomak
Partnerzy:
Asian Food Foundation
Studia podyplomowe "Kultura kulinarna"
Soul In The Bowl
Organizator: Karolina Krzywicka, kustosz MAiP
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
inne
wykład
inne