Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Zapraszamy na dwa kulinarne wydarzenia w naszej kawiarni!
14.00 Mleko makowe, śledź pod pierzyną i czarny chleb - przewodnik po smakach kuchni litewskiej
Ewa Wołkanowska-Kołodziej, antropolog kultury i autorka książki „Wilno. Rodzinna historia smaków” opowie o tym, czym są śliżyki, wytłumaczy, dlaczego na Litwie nie sprząta się wigilijnego stołu, zabierze na wirtualną wycieczkę po supermarkecie i nauczy, jak zrobić lizaki z łyżki. Podczas spotkania i dorośli, i dzieci będą mogli przekonać się, jak niezwykle smakuje Litwa.
16.00 „Ja pierniczę – czyli korzenna podróż po świecie”. Gdzie pieprz rośnie? Czy cynamon dostarczają cynamonowe ptaki? Marianna Wojcieska, pasjonująca się roślinami użytkowymi blogerka kulinarna i pracowniczka Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego UW opowie, skąd pochodzą przyprawy korzenne. Wspólnie zagnieciemy długo dojrzewające ciasto na piernik, a potem każdy będzie mógł wziąć część i upiec własne pierniki na Święta Bożego Narodzenia!
Liczba miejsc na warsztaty robienia pierników ograniczona, prosimy o zapisy na adres mailowy: mag.oprzadek@gmail.com
Będzie czas na relaks, ale i możliwość zaopatrzenia się w prezenty świąteczne! Hurra!